12 συμβουλές του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Hπείρου προς τους φοιτητές- ενοικιαστές κατοικιών

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται καυτός για χιλιάδες οικογένειες , οι οποίες θα κληθούν να «εξαργυρώσουν» την επιτυχία των νεαρών μελών της οικογένειάς τους που εισήχθησαν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Νούμερο «ένα» έξοδο που καλούνται οι γονείς να καλύψουν, είναι το ενοίκιο.

Από την στιγμή λοιπόν που η ενοικίαση φοιτητικών διαμερισμάτων αποτελεί μια ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση για το οικογενειακό κόστος αλλά και δύσκολη για την εύρεση της κατάλληλης οικίας, το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ συμβουλεύει γονείς και μελλοντικούς φοιτητές, για την αποφυγή παγίδων:

Παρακάτω ακολουθούν 12 καίρια σημεία τα οποία οι φοιτητές και οι γονείς τους θα πρέπει να προσέχουν και να έχουν υπόψη τους εάν πρόκειται να νοικιάσουν σπίτι:

1. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ :Mην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους. Αναζητώντας κατοικία, ξεκινήστε από έρευνα «πόρτα-πόρτα» στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, ρωτώντας παντού, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια. Στη συνέχεια, καταφύγετε στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων. Αν δεν βρείτε ούτε εκεί αυτό που ψάχνετε, καταφύγετε σε επίσημο τοπικό μεσιτικό γραφείο. Αποφύγετε οπωσδήποτε τα δήθεν γραφεία «πληροφοριών», τα οποία δεν είναι μεσιτικά γραφεία. Τις περισσότερες φορές οι «πληροφορίες» που σας δίνουν είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη πληρώσετε τίποτε προκαταβολικά ως αμοιβή, πριν νοικιάσετε το σπίτι που βρήκατε και σας ενδιαφέρει.

2. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε για να μισθώσετε, καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, μαζί με τα πρόσωπα που θα συγκατοικήσουν μαζί σας. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της μέρας. Αν υπάρχουν εμφανή ελαττώματα ζητείστε να αποκατασταθούν ή να αναγραφούν στο μισθωτήριο. Έτσι μπορεί ο ιδιοκτήτης να αναλάβει την υποχρέωση να κάνει με δικά του έξοδα τις απαραίτητες επισκευές στο σπίτι (π.χ. βάψιμο, επισκευή παραθύρων κ.τ.λ.) , ώστε αυτό να είναι κατάλληλο για να κατοικήσετε και να επισκευάζει με δικά του έξοδα τις βλάβες που θα προξενεύονται στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης από εσάς χρήσης του. Ελέγξτε αν γύρω από το σπίτι υπάρχουν όσα χρειάζεστε (συγκοινωνία, αγορά, σχολεία κλπ.).

3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ. Μην σπεύδετε να μισθώσετε μία κατοικία αν το ενοίκιο σας φαίνεται υπερβολικό ή είναι πέρα από τις οικονομικές σας δυνατότητες. Πάντοτε μπορεί να βρεθεί μία άλλη κατοικία με οικονομικότερους όρους. -Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια κλπ. τα οποία σας κοστίζουν πολύ φτηνότερα από τα μικρά διαμερίσματα.

Επίσης να ενημερωθείτε και ποιες άλλες οικονομικές υποχρεώσεις αναλαμβάνετε (κανονισμός πολυκατοικίας, κοινόχρηστα, λογαριασμοί, δημοτικά τέλη κλπ.).Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

4. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε. Μην αποδέχεστε και μην υπογράφετε όρους τους οποίους δεν κατανοείτε ή δεν συμφωνείτε απόλυτα. Σε πολλά συμβόλαια ενοικίασης περιέχονται όροι δυσμενείς για τους ενοικιαστές π.χ. <Εάν ο ενοικιαστής διακόψει τη μίσθωση πριν τη συμφωνημένη λήξη της, υποχρεούται να καταβάλλει όλα τα ενοίκια μέχρι τη λήξη.>. Τέτοιους όρους τους διαγράφετε.

5. ΔΙΑΡΚΕΙΑ. Κάθε μίσθωση κύριας κατοικίας έχει ελάχιστη διάρκεια υπέρ του ενοικιαστή τρία (3) χρόνια από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα. Όμως ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει από το μίσθιο ενωρίτερα από την τριετία, όχι όμως πριν λήξει ο χρόνος που συμφωνήθηκε στο μισθωτήριο που υπέγραψε, χωρίς καμιά οικονομική συνέπεια εις βάρος του. Μετά τη λήξη της τριετίας η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ως αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο ενοικιαστής μπορεί να αποχωρήσει όποτε θέλει, όσο και ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί όποτε θέλει να ζητήσει το σπίτι του.

6. ΜΙΣΘΩΜΑ - ΑΥΞΗΣΗ. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη. Στο μισθωτήριο να αναγράφεται πάντοτε ολόκληρο το συμφωνούμενο μίσθωμα. Κάθε αύξηση που συμφωνείται είναι έγκυρη, τόσο για τη διάρκεια της αρχικής τριετίας, όσο και μετά. Συνήθως συμφωνείται ως ετήσια προσαύξηση το ποσοστό του τιμαρίθμου προσαυξημένο κατά 1-2 μονάδες. Αν η διάρκεια της μίσθωσης είναι μικρότερη από τριετία, τότε για τα χρόνια της μίσθωσης που υπολείπονται μέχρι τη συμπλήρωση της τριετίας, σε περίπτωση διαφωνίας των συμβαλλομένων προβλέπεται ετήσια αύξηση ίση με το 75% της αύξησης του τιμαρίθμου κατά το 12μηνο που προηγήθηκε.

Κρίνεται απαραίτητο για τον ενοικιαστή για τη δική του κάλυψη και προς το δικό του συμφέρον και προστασία να φωτοτυπεί το μισθωτήριο πριν αυτό θεωρηθεί στην Εφορία από τον εκμισθωτή. Κατόπιν της θεωρήσεως το φυλάγουμε ώστε να είμαστε καλυμμένοι από κάθε πλευρά και να μην υπάρχει πιθανότητα να βρεθούμε προ εκπλήξεως.

-Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει το μίσθιο στην κατάσταση που το παρέλαβε.

7. ΕΓΓΥΗΣΗ. Κατά τη σύναψη μιας μίσθωσης καταβάλλεται ως εγγύηση ποσό συνήθως ενός μηνιαίου μισθώματος για τις παλαιές κατοικίες και δύο για τις νέες, το οποίο επιστρέφεται κατά την αποχώρηση του ενοικιαστή, την απόδοση της κατοικίας στον ιδιοκτήτη και την εκκαθάριση όλων των οικονομικών εκκρεμοτήτων.

8. ΑΡΝΗΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ. Αν προσφέρατε κανονικά το μίσθωμα στον ιδιοκτήτη, αλλά αυτός αρνήθηκε παράνομα να το εισπράξει, για να μη θεωρηθείτε δύστροπος, έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο όνομά του, και να του κοινοποιήσετε με δικαστικό επιμελητή το γραμμάτιο παρακαταθήκης, ή να το καταθέσετε σε συμβολαιογράφο ή στο δικηγόρο σας, ο οποίος και θα σας συμβουλεύσει για τα περαιτέρω.

9. ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΟΥ. Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, προβλέπεται ιδιαίτερα σύντομη διαδικασία έξωσης κάθε ενοικιαστή που δεν πληρώνει το μίσθωμα. Πρώτα κοινοποιείται εξώδικη πρόσκληση για πληρωμή των οφειλομένων. Αν τα οφειλόμενα εξοφληθούν μέσα σε ένα μήνα, τότε η διαδικασία σταματάει αυτόματα εδώ, εκτός αν αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Αν δεν εξοφληθούν εκδίδεται αμέσως και κοινοποιείται «διαταγή απόδοσης μισθίου» η οποία εκτελείται μετά από 20 εργάσιμες ημέρες. Ο ενοικιαστής έχει όμως δικαίωμα να ασκήσει με το δικηγόρο του ανακοπή κατά της διαταγής, προβάλλοντας βάσιμους λόγους, όπως είναι η εξόφληση των οφειλομένων.

10. ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΜΙΣΘΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Προσοχή: Αν κάποιος ενοικιαστής οφείλει μισθώματα τα οποία τελικά δεν κατέβαλε στον ιδιοκτήτη του ακινήτου, εκείνος για να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος, τα εκχωρεί (χαρίζει) στο Δημόσιο μαζί με τη φορολογική του δήλωση του επομένου έτους, οπότε εκείνο θα τα εισπράξει οπωσδήποτε από τον ενοικιαστή με εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, και με το να μην του χορηγεί φορολογική ενημερότητα μέχρι να τα εξοφλήσει! Για το λόγο αυτό σκόπιμο είναι να μην αφήνει κανείς ενοικιαστής ανοικτές οικονομικές εκκρεμότητες με τον εκμισθωτή του.

11..OTAN ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΑΣ. Να παίρνεται απαραιτήτως απόδειξη με το αντίστοιχο του ενοικίου και όχι να δέχεστε να παίρνετε ολοκληρωμένες αποδείξεις στο τέλος κάθε χρόνου, τις οποίες ίσως να μην πάρετε ποτέ.

12.. Tο τέλος χαρτοσήμου για τα μισθώματα οικιών από 1-1-2008 έχει καταργηθεί τελείως.

  • Εμφανίσεις: 8133

Περιορίστε το στρες και τη δουλειά, αυξήστε το γέλιο και τη... σοκολάτα

Ο τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή είναι ... τα αποτελεσματικότερα μέσα πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολογίας. Οι Ευρωπαίοι καρδιολόγοι συμφώνησαν πως στην υγεία της καρδιάς συμβάλλουν η μείωση του στρες και των ωρών εργασίας σε συνδυασμό με την κατανάλωση σοκολάτας, το γέλιο και την έντονη ποδηλασία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα είναι ο λόγος θανάτου περίπου 23,6 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2030 σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιχειρώντας να αποδείξουν ότι το γέλιο μπορεί να επηρεάσει απευθείας τη λειτουργία των αγγείων, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής της Βαλτιμόρης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα έχουν μικρότερη αίσθηση του χιούμορ. «Το συστηματικό γέλιο αποτελεί αναμφίβολα ένα στοιχείο ενός σωστού τρόπου ζωής για την αποφυγή των καρδιακών παθήσεων», σύμφωνα με τον Μάικλ Μίλερ, διευθυντή του Κέντρου Προληπτικής Καρδιολογίας.

Πολλά είναι τα οφέλη και από την κατανάλωση σοκολάτας. Ήδη γνωστή για τα ευεργετικά και αντιοξειδωτικά της χαρακτηριστικά, η σοκολάτα μπορεί να περιορίσει τους επιβαρυντικούς για την καρδιά παράγοντες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφυλακτικότητα, στο μέτρο που η σοκολάτα είναι λιπαρή και γλυκιά και η υπερβολική κατανάλωση θα ευνοούσε την πρόσληψη βάρους, τον διαβήτη και... τις καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές τάχθηκαν υπέρ της παρασκευής σοκολάτας με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων έχει επίσης σχέση με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Σύμφωνα με έρευνες της Τέα Λαλούκα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, μία απασχόληση με υψηλό βαθμό στρες, με υψηλές απαιτήσεις και περιορισμένο έλεγχο του τρόπου ανταπόκρισης προς τις απαιτήσεις αυτές αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς. Ακόμη περισσότερο όταν αυτά συνδυάζονται με πολλές ώρες εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι εργάζονται, έχουν σε γενικές γραμμές καλύτερη υγεία από τους ανέργους, εκτός εάν υφίστανται υπερβολική πίεση για μακρές χρονικές περιόδους.

Για να είναι κάποιος σε καλή φόρμα χρειάζεται, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, και άλλη μία ιδιαίτερη προσπάθεια: ποδηλασία, αλλά με έντονο ρυθμό, σύμφωνα με έρευνα του δανού καρδιολόγου Πέτερ Σνερ. Συγκριτικά με τα άτομα που κάνουν ήρεμα ποδήλατο, όσοι επιδίδονται σε εντατική ποδηλασία κερδίζουν 5,3 χρόνια ζωής επιπλέον (3,9 οι γυναίκες) και όσοι ποδηλατούν με κανονικό ρυθμό κερδίζουν 2,9 χρόνια επιπλέον (2,2 οι γυναίκες).

ΠΗΓΗ: medicalnews.gr

  • Εμφανίσεις: 7317

Τα άγρια άλογα του Σουλίου μπορούν να σωθούν

Επιστολή του τοπικού συμβούλου Δερβιζιάνων Γιάννη Γκουβά

Όλοι γνωρίζουν ότι στα βουνά του Σουλίου εδώ και πολλά χρόνια ζουν άγρια άλογα. Για την ζωή και τα προβλήματα αυτών των αλόγων πολλές φορές έχουν ασχοληθεί αρκετοί άνθρωποι, δημοσιογραφικά δε έχει προβληθεί και έχει γραφτεί σε πολλές ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών και της Περιφέρειας, φυσικά και της Ηπείρου.

Όλοι δε θυμούνται ότι πριν από λίγα χρόνια αρκετά από τα άγρια άλογα βρέθηκαν πεθαμένα, διασκορπισμένα στα βουνά του Σουλίου. Αιτία των θανάτων όπως έχουν διαπιστώσει τότε ήταν οι άστατες καιρικές συνθήκες που επιικρατούσαν στο βουνό του Σουλίου από τα πολλά χιόνια που είχαν πέσει με αποτέλεσμα τα άλογα να πεθάνουν λόγω έλλειψης τροφής και νερού. Τότε η Πολιτεία, Φορείς και ευαισθητοποιημένοι Πολίτες δραστηριοποιήθηκαν και έδωσαν άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι για το ζήτημα αυτό μεγάλη προσφορά και βοήθεια είχαν δώσει:

1.Ο τότε Υφυπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ και Περιβάλλοντος, ο συμπολίτης μας Σταύρος Καλογιάννης ο οποίος μέσω του Υπουργείου χρηματοδότησε και έγιναν έργα όπως κιόσκια, ταΐστρες και ποτίστρες στο Λειβάδι Βριτζάχας Ζωτικού, με σκοπό να προφυλάσσονται από τα χιόνια, να ταΐζονται και να ποτίζονται τα άλογα κατά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

2.Ο τότε Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Πανοζάχος.

3.Ο τότε Νομάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

4.Οι Δήμαρχοι Σελλών και Λάκκας Σουλίου κ.κ. Αλέκος Δήμου και Χρήστος Ντακαλέτσης.

Φέτος για το θέμα αυτό, παρουσία πολλών Φορέων ασχολήθηκαν: ο νεοσύστατος Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Σουλιώτικη Συμπολιτεία κάνοντας εκδήλωση στο ισόγειο του Δημαρχείου προβάλοντας τα προβλήματα των Άγριων Αλόγων. Όλοι οι Ομιλητές επισήμαναν ότι τα άγρια άλογα πρέπει να προστατευθούν και να βοηθηθούν γιατί αποτελούν μέρος της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής και μία διαφήμιση για τα βουνά του Σουλίου. Δυστυχώς, όμως το ενδιαφέρον αυτών των Φορεών και οι δεσμεύσεις τους, για τα άγρια άλογα, ξεχάστηκαν!

Σήμερα εάν επισκεφθεί κανείς το βουνό της Βριτζάχας μέσω του δρόμου που ενώνει τη Λάκκα Σούλι με τα χωριά του Σουλίου, τότε θα διαπιστώσει κανείς ότι σήμερα ορισμένα άγρια άλογα αργοπεθαίνουν αβοήθητα, ορισμένα από αυτά έχουν σπασμένα πόδια, προφανώς από το κυνηγητό των λύκων. Άλλα δε, έχουν θηλειές στο λαιμό και στα πόδια, προφανώς από αθίγγανους που περνούσαν από την περιοχή και προσπάθησαν να τα αιχμαλωτίσουν προκειμένου να τα πουλήσουν για χρήματα στην Ιταλία. Για το λόγο αυτό μέσω της διαμαρτυρίας μου προς την Πολιτεία αλλά και τους Φορείς, κάνω έκκληση προς όλους σαν άνθρωποι να δείξουν την φιλοτιμία τους και την αγάπη τους για τα άγρια άλογα δίνονται άμεσα χείρα βοηθείας προς αυτά. Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνω ότι η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατέψει τα άγρια άλογα, για το σκοπό αυτό χρηματοδοτείται από την Ε.Ο.Κ.

  • Εμφανίσεις: 7748

Η αλήθεια για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες

Είμαστε εκπαιδευτικοί-υπεύθυνοι των σχολικών βιβλιοθηκών που δημιουργή-θηκαν την περίοδο 1999-2000 με το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ του Β΄ Κοι-νοτικού Πλαισίου στήριξης σε 499 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην υπουργική απόφαση που καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών βιβλιοθηκών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «καθώς η εκπαιδευτική αποστολή του σχολείου επιβάλλει την απρόσκοπτη και ελεύθερη αναζήτηση της γνώσης από τον μαθητή, η σχολική βιβλιοθήκη αποτελεί μέσο και ακρογωνιαίο λίθο αυτής της διαδικασίας». Τονίζεται επίσης ότι η βιβλιοθήκη «αποτελεί κεντρικό εκπαι-δευτικό τμήμα του σχολείου».

Αυτά στη θεωρία, γιατί στην πράξη η Πολιτεία, όλα αυτά τα χρόνια, έκανε ελάχιστα πράγματα για να υποστηρίξει αυτές τις διακηρύξεις.

Δεν δόθηκε ποτέ από το ΥΠΕΠΘ η ετήσια επιχορήγηση που προβλέπεται, ούτε υπήρξε σχεδιασμός που να περιλαμβάνει τη χρήση της σχολικής βιβλιοθήκης ώστε να την καταστήσει «εργαστήρι άσκησης του μαθητή στην κριτική σκέψη που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία», όπως ευαγγελίζεται το πλαίσιο λειτουργίας.

Οι σχολικές βιβλιοθήκες αφέθηκαν να βουλιάξουν στο τέλμα που υπάρχει στο εξεταστικοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα που επικρατεί στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια παρά τις όποιες μεταρρυθμίσεις.

Κι όμως, εμείς οι εκπαιδευτικοί-υπεύθυνοι των σχολικών βιβλιοθηκών είμαστε εδώ, κρατάμε ζωντανό, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αυτό το πολύτιμο κύτταρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στη μεγάλη πλειοψηφία παράγουμε έργο πολύπλευρο και σημαντικό.

Δυστυχώς, το έργο αυτό είναι ελάχιστα γνωστό. Και εμφανίζονται συχνά αρθρογράφοι, αλλά και φορείς και πολιτικά κόμματα, άλλοι κινούμενοι από προσω-πικά συμφέροντα και άλλοι από κακή πληροφόρηση, να μιλούν κατά κανόνα απαξιω-τικά για τις σχολικές βιβλιοθήκες. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να μιλήσουν για «άδειες», «έρημες», «ανενεργές», «αραχνιασμένες» και «νεκρές» σχολικές βιβλιοθή-κες. Συγχέουν την τύχη που επιφυλάσσει η Πολιτεία γιʼ αυτές, με το έργο που γί-νεται από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών-υπευθύνων των σχολικών βιβλιο-θηκών, μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες, με αγάπη και μεράκι για την εκπαίδευ-ση, σε πείσμα των ελλείψεων και της ανεπάρκειας της Πολιτείας.

Εν όψει του διαλόγου για την παιδεία, εμείς οι εκπαιδευτικοί – υπεύθυνοι των σχολικών βιβλιοθηκών ζητάμε να ακουστεί η φωνή μας και να ενισχυθεί το έργο μας, τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά. Παράλληλα θεωρούμε αναγκαία την επέ-κταση του θεσμού των βιβλιοθηκών στο σύνολο των σχολικών μονάδων πρωτοβάθ-μιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για να ανταποκριθούμε ως κοινωνία στις απαιτήσεις των καιρών που επιβάλλουν τη καλλιέργεια της ικανότητας για έρευ-να και συγκριτική μάθηση, καθώς και την εξοικείωση με τη δια βίου εκπαίδευ-ση.

Επιστολή των υπευθύνων των σχολικών βιβλιοθηκών προ το Υπουργείο

  • Εμφανίσεις: 7541

Οδηγίες για την καθημερινότητα του καταναλωτή από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

Με ασφάλεια η τελευταία έξοδος του καλοκαιριού

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (http://kepka.org)

δέχεται, καθημερινά, παράπονα-καταγγελίες Καταναλωτών, για την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών, που παρέχονται στους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Γι' αυτήν την τελευταία μεγάλη έξοδο του καλοκαιριού, το ΚΕΠΚΑ ζητάει την προσοχή των καταναλωτών και δίνει μερικές οδηγίες για να περάσουμε καλά εκεί που θα πάμε:

- Ελέγχουμε, πάντα, την καθαριότητα του χώρου, στον οποίο πρόκειται να διανυκτερεύσουμε ή να γευματίσουμε.

- Ζητάμε, πάντοτε, να μας δοθεί ο τιμοκατάλογος (καταλύματος, εστιατορίου, καφετέριας, χώρου διασκέδασης), πριν παραγγείλουμε. Στον τιμοκατάλογο πρέπει, εκτός από τις τιμές, να αναγράφονται και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφερόμενων προϊόντων, όπως νωπά – κατεψυγμένα, εισαγωγής ή εντόπια κ.λπ.

- Ζητάμε, πάντοτε, την απόδειξη πληρωμής και ελέγχουμε τις χρεώσεις, με βάση τον τιμοκατάλογο, πριν πληρώσουμε. Δεν πληρώνουμε κουβέρ, που έχει καταργηθεί ή οτιδήποτε άλλο φαγητό ή ποτό μας προσφέρεται, χωρίς να το έχουμε παραγγείλει.

Σε περίπτωση, που ο καταστηματάρχης δείξει απροθυμία να ανταποκριθεί, στις παραπάνω λογικές και νόμιμες απαιτήσεις μας, ή σε περίπτωση, που οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές, φεύγουμε από τον συγκεκριμένο χώρο και εξυπηρετούμαστε, από άλλη επιχείρηση.

- Σε περίπτωση, που το κατάλυμα, στο οποίο διανυκτερεύουμε, δεν τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις, που έχουμε συμφωνήσει, καταγγέλλουμε το γεγονός, στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή και στο τέλος, αρνούμαστε την πληρωμή του προσυμφωνηθέντος ποσού.

Η άρνησή μας να αγοράσουμε κακής ποιότητας ή υψηλής τιμής υπηρεσίες και προϊόντα θα δώσει ένα μάθημα, στους κερδοσκόπους των διακοπών, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας τους σωστούς επαγγελματίες.

Τι προσέχουμε όταν τρώμε έξω

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, που βοηθά τη γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων, υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών, από τροφοδηλητηριάσεις. Οι τροφοδηλητηριάσεις αυτές, συνήθως, οφείλονται, στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Οι καταναλωτές πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο κατά την αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και κατά την επίσκεψή μας, σε χώρους μαζικής εστίασης. Τι πρέπει να προσέχουμε σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ (πηγή, το φυλλάδιο του Ε.Φ.Ε.Τ.):

Γενικά

Ελέγχουμε χρώμα, οσμή, γεύση των τροφίμων, καθώς και την ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.

Δεν αγοράζουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα, στον ήλιο ή στα έντομα.

Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα, που απαιτούν συντήρηση, υπό ψύξη, στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται, μετά την αγορά τους.

Πλένουμε τα χέρια μας, συχνά, με σαπούνι και νερό και, πάντα, πριν από κάθε γεύμα.

Δεν αγοράζουμε γαλακτοκομικά προϊόντα, παρά μόνον από ελεγχόμενες και οργανωμένες γαλακτοκομικές επιχειρήσεις.

Τρώμε μόνο καλομαγειρεμένο φαγητό και καλοπλυμένα φρούτα και λαχανικά.

Δεν τρώμε μισομαγειρεμένο κρέας ή ωμά αυγά. Τα ωμά θαλασσινά είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, για ανθρώπους, οι οποίοι πάσχουν, από κάποια νοσήματα π.χ. ηπατικές νόσους.

Δεν αγοράζουμε φαγώσιμα, από πλανόδιους.

Χυμοί – Εμφιαλωμένα νερά

Οι χυμοί και τα εμφιαλωμένα νερά πρέπει να φυλάσσονται ή σε ψυγεία, ή σε δροσερά και σκιερά μέρη. Δεν αγοράζουμε χυμούς και νερά, που είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο.

Τα ψυγεία δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στο ήλιο.

Τηρούμε τις σωστές συνθήκες διατήρησης. Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας φυλάσσουμε την ποσότητα, που δεν καταναλώσαμε, στο ψυγείο.

Παγωτά

Οι καταψύκτες, όπου φυλάσσονται τα παγωτά:

- πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18 °C,

- δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι, στον ήλιο,

- πρέπει να κλείνουν ερμητικά,

- δεν πρέπει να σχηματίζεται, πάγος στο εσωτερικό τους.

Δεν αγοράζουμε παγωτά, που εμφανίζουν ελαττώματα, στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή σχισμένες συσκευασίες κ.λπ.), διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα, στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει, εν μέρει, αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς, στη μεταφορά, μεταχείριση και διάθεση των παγωτών, στα σημεία πώλησης.

Ελέγχουμε τις ενδείξεις, που αναγράφονται, στη συσκευασία των παγωτών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης, στις ατομικές συσκευασίες των παγωτών, παρά μόνο στις συσκευασίες «οικογενειακού» τύπου.

Αποθηκεύουμε, στην κατάψυξη του σπιτιού μας, το παγωτό, όσο το δυνατό γρηγορότερα, μετά την αγορά του. Αν αγοράζουμε παγωτό, από Σουπερ Μάρκετ, πρέπει να είναι το τελευταίο είδος, που θα βάλουμε στο καροτσάκι μας.

Πριν αγοράσουμε χύμα παγωτό, ελέγχουμε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν, σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14 °C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Όταν η λειτουργία της βιτρίνας δεν είναι σωστή, σχηματίζεται πάγος, στα τοιχώματα και μεταβάλλεται η σκληρότητα και η μορφή του παγωτού.

Πριν την κατανάλωση του παγωτού, προσέχουμε μήπως έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι, στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου, στην κύρια μάζα του παγωτού, αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός, που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Ψησταριές

Μικρόβια, όπως η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Μπορούμε, όμως, να προφυλαχθούμε, ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές.

Το φαγητό πρέπει να είναι καλοψημένο, όχι όμως, καμένο.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, πριν τα ψήσουμε, πρέπει να αποψυχθούν καλά.

Πρέπει να γυρίζουμε το τρόφιμο, συχνά, για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το κρέας έχει ψηθεί, στο εσωτερικό του.

Ακόμη και αν το κρέας είναι καμένο, εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο, από μέσα. Για αυτό το ψήνουμε ομοιόμορφα, σε σταθερή θερμοκρασία.

Ωμό κρέας

Δεν αφήνουμε το ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει, σε άλλα τρόφιμα.

Χρησιμοποιούμε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για τα ωμά κρέατα και τα ψημένα τρόφιμα.

Δεν τοποθετούμε το ψημένο φαγητό, στο ίδιο πιάτο, που είχαμε χρησιμοποιήσει, για το ωμό κρέας, χωρίς να το πλύνουμε πρώτα, πολύ καλά.

Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας, μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων.

Δεν προσθέτουμε, σε ψημένο κρέας, σάλτσα ή μαρινάδα, την οποία έχουμε προηγουμένως, χρησιμοποιήσει, σε ωμό.

Μαγειρεμένα τρόφιμα

Μετά το ψήσιμο, το φαγητό πρέπει να καταναλωθεί, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Διαφορετικά το φυλάγουμε, στο ψυγείο και πριν το καταναλώσουμε το ξαναζεστάνουμε, έτσι ώστε, στο κέντρο του, να έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60οC.

Ο ζεστός καιρός είναι ιδανικός, για την ανάπτυξη μικροβίων. Για το λόγο αυτό, κρατάμε το φαγητό, εκτός ψυγείου, για όσο λιγότερο χρόνο γίνεται.

Γεύμα, εκτός σπιτιού

Το καλοκαίρι, πολλές φορές, τρώμε, έξω. Καλό είναι να τηρούμε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές

Επιλέγουμε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι και τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό, με καθαρά ρούχα εργασίας ).

Δεν καταναλώνουμε φαγητά, που έχουν ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά και γεύση.

Ζητάμε, πάντα, τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα.

Δεν καταναλώνουμε λαχανικά, που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί, καλά.

Προτιμούμε φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή φαγητά, που παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας.

Μικρογεύματα

Μερικές χρήσιμες συμβουλές, όταν αγοράζουμε τρόφιμα, από τα κυλικεία πλοίων, τρένων, καντίνες κ.λπ., είναι οι εξής:

Επιλέγετε καταστήματα, που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, για την ασφάλεια των τροφίμων.

Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες, κ. λπ. ) πρέπει να διατηρούνται, στο ψυγείο.

Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60 °C, να είναι, δηλαδή, πολύ ζεστά.

Σαλάτες, που διατίθενται, σε salad bar, πρέπει να διατηρούνται, υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.

Οι προθήκες (βιτρίνες) με χύμα παγωτά, πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία. Τα παγωτά να είναι σκληρά, να μην είναι εκτεθειμένα, σε έντομα και να σερβίρονται, με καθαρά σκεύη.

Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών (γύρος, σουβλάκια, κ.λπ.) πρέπει να είναι καλοψημένα.

Τα ψυγεία, με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά, δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα, στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7οC).

Τα μαγειρεμένα τρόφιμα, διάφορα είδη γαλακτομικών ή διάφορα είδη αλιευμάτων, που δεν καταναλώθηκαν, εντός δύο ωρών, από την αγορά τους και δε διατηρήθηκαν, στο ψυγείο, πρέπει να πετιούνται.

  • Εμφανίσεις: 7474

VIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Νίκος Τριανταφύλλου
Tzimas Home Accessories
Ασφάλειες Γεωργιάδης - HG Brokers SA
WebCenter - Smart Internet Solutions
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Analytics
Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
Google Analytics
Accept
Decline
Save