Βενζίνη: 9 «μυστικά» για να ρίξετε την κατανάλωση

Βενζίνη: 9 «μυστικά» για να ρίξετε την κατανάλωση
Οι συμβουλές του Κωνσταντίνου Ιαβέρη για τη βενζίνη

Την ώρα που η τιμή στη βενζίνη σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι οδηγοί αναζητούν έξυπνους τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δάσκαλος ασφαλούς οδήγησης, Κωνσταντίνος Ιαβέρης, έδωσε τις συμβουλές του, προκειμένου οι οδηγοί να καταναλώνουν λιγότερη βενζίνη.

  1. Συνετή χρήση κλιματισμού

Σύμφωνα με τον κ. Ιαβέρη, το ιδανικότερο είναι οι οδηγοί ΙΧ να χρησιμοποιούν αυτόματο κλιματισμό, να μην κατεβάζουν τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς και να μην ανεβάζουν πάρα πολύ την ένταση του αέρα. Γιατί με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί συνέχεια σε εμπλοκή ο κινητήρας. Το aircodition είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον κινητήρα, με έναν ιμάντα. Οπότε με το που γίνεται εμπλοκή, αυτό αρχίζει και κόβει τον κινητήρα. Επίσης ανέφερε ότι η ιδανική θερμοκρασία στο κλιματισμό είναι να μπει στους 23 βαθμούς  με 24 βαθμούς και η ταχύτητα του αέρα να μπει στους 1 με 2 και να διατηρηθεί έτσι σταθερή η θερμοκρασία στην καμπίνα.

Και συνέχισε λέγοντας ότι η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο θα πρέπει να είναι δροσερή, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο ιδιοκτήτης του ΙΧ μπορεί να πάθει ύπνωση, θερμοπληξία, αλλά και να νιώσει κούραση.

  1. Το σέρβις στο κλιματιστικό αυτοκινήτου

Το κλιματιστικό αυτοκινήτου θέλει σέρβις ανά δύο χρόνια και θα πρέπει να αλλάζει κάθε χρόνο το φίλτρο για τη γύρη, για τη σκόνη. Ωστόσο, την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι εάν γίνει αυτό το σέρβις δεν σημαίνει ότι το κλιματιστικό θα καίει λιγότερο. Για το κομμάτι της οικονομίας καυσίμου υπάρχουν πάρα πολλά tips όπως τα ελαστικά, συμπλήρωσε.

  1. Κλείσιμο παραθύρων στις υψηλές ταχύτητες

Είναι απαραίτητο να κλείνουν οι οδηγοί τα παράθυρα του οχήματος στις υψηλές ταχύτητες. Δηλαδή εάν ο οδηγός είναι σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή σε εθνικό δίκτυο -συνήθως σε ταξίδι- δεν θα πρέπει να ανοίγει τα παράθυρα, αλλά να ανοίγει τον κλιματισμό σε χαμηλή ταχύτητα, διότι οι δυναμικές αντιστάσεις που μπαίνουν στην καμπίνα κάνουν το όχημα σαν αερόστατο. Και δεν θα πρέπει να φορτώνεται το όχημα με βάρη,  σύμφωνα με τον Ιαβέρη.

  1. Οδήγηση με σταθερή ταχύτητα και ήπιο τρόπο

Οι πολίτες θα πρέπει να οδηγούν πολύ σιγά για να είναι ασφαλείς και υγιείς και να μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουν μια πολύ μικρή κατανάλωση στην βενζίνη. Οδήγηση με ήπιο τρόπο σημαίνει ότι ο οδηγός δεν θα πρέπει να αυξάνει τη ταχύτητα για το φανάρι.

  1. Αποφυγή απότομων φρεναρισμάτων

Αυτό αφορά κυρίως τα αυτοκίνητα που είναι υβριδικά. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση καταναλώνεται ρεύμα που φτιάχνεται από άλλο καύσιμο. Η ανάκτηση γίνεται με λίγο φρένο όχι πάρα πολύ απότομο, σύμφωνα με τον κ. Ιαβέρη.

  1. Ομαλή επιβράδυνση ενόψει stop /φωτεινού σηματοδότη

Οι πολίτες θα πρέπει να οδηγούν σιγά -σιγά για να φτάσουν στον προορισμό τους και να επιβραδύνουν ομαλά όταν βλέπουν κόκκινο φανάρι.

  1. Λιγότερη χρήση γκαζιού στις κατηφόρες

Στις κατηφόρες θα πρέπει οι οδηγοί να κάνουν λιγότερη χρήση γκαζιού. Παράλληλα, θα πρέπει επιλέγουν καλής ποιότητας καύσιμο.

Οι οδηγοί ΙΧ  θα πρέπει να ενημερωθούν από ποιο πρατήριο  θα μπορούν να προμηθευτούν καλό καύσιμο, διότι ορισμένα πρατήρια πωλούν νοθευμένα.

  1. Αφαίρεση περιττού φορτίου από το αυτοκίνητο

Είναι απαραίτητο το όχημα να μην έχει περιττά βάρη διότι σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα καταναλώνει περισσότερη βενζίνη.

  1. Σβήσιμο του κινητήρα σε στάση μεγάλης διαρκείας

Το σβήσιμο του κινητήρα δεν ισχύει για τα αυτοκίνητα που δεν διαθέτουν ειδικό σύστημα. Υπάρχει το start and go, το σύστημα αυτό το έχουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα.ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -- Πηγή: ieidiseis.grVIDEOS

val m amo

Δείτε επίσης...

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

Τάτσης Άγγελος - Τζίμα Αριστέα - Οδοντοτεχνικό Εργαστήριο
Ζιαφέτ' -  Τσιπουράδικο και άλλα...
ΝΙΚΑΣ – ΜΑΤΖΟΥΚΗ Ο.Ε.
ACS ...σημαίνει courier