Μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία: Συνεχίζει να καίει για τέταρτη ημέρα - Γιατί ξέφυγε το πύρινο μέτωπο
Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής 19/9 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και η οποία συνεχίζει να καίει για τέταρτη διαδοχική ημέρα.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα δώσουν για ένα ακόμη βράδυ μάχη, προκειμένου να περιορίσουν τις διάσπαρτες εστίες και να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Ωστόσο, οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, ενώ υπενθυμίζεται ότι δύο άνδρες έχασαν τη ζωή τους, όταν προσπάθησαν να πάρουν μέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική δεν υπάρχει πουθενά ενεργό μέτωπο ενώ διάσπαρτες εστίες εντοπίζονται σε Ευρωστίνα. Ξανθοχώρι, Σοφιανά, Κουμαριά Ριζενών, Χελυδόρεο και Άνω Πιτσά Κορινθίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Υπηρεσία, οι εστίες είναι κυρίως σε δύσβατα σημεία ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι χαμηλής εντάσεως.
Κικίλιας: Η φωτιά στην Κορινθία έκαψε 40-50.000 στρέμματα
«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία», σημείωσε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Μίλησε για το ανάγλυφο των περιοχών αυτών, που χαρακτηρίζονται -όπως είπε- από πολύ μεγάλες χαράδρες, ρέματα, χούνες, γκρεμούς και πολύ ψηλές βουνοκορφές γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην προσέγγισή τους.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρή» και τόνισε ότι «χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται υπομονή και χρειάζεται σωστή δουλειά, καθημερινή». Σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής ο κ. Κικίλιας είπε ότι η πρώτη αποτύπωση δείχνει ότι έχουν πληγεί περίπου 40-50.000 στρέμματα.
Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν 490 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 159 οχήματα, εθελοντές, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ από αέρος -μέχρι το τελευταίο φως του ήλιου- συνέδραμαν 31 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα, 17 ελικόπτερα (εκ των οποίων τα τρία για συντονισμό) και 14 αεροσκάφη (εκ των οποίων τα δύο ιταλικά).
Δείτε τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια:
{https://www.youtube.com/watch?v=xsPGshjXRmc}
Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε τη Δευτέρα (30/9) στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία.
Ειδικότερα, η βοήθεια στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 εκ των οποίων, τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο που πέρασε εκδηλώθηκαν 41 αγροτοδασικές πυρκαγιές.
{https://x.com/pyrosvestiki/status/1841132502942986392}
Ερωτήματα για την έκταση της φωτιάς
Τις τελευταίες ώρες και καθώς η φωτιά καίει για τρίτη μέρα, πολλά είναι τα ερωτήματα προς την Πυροσβεστική για το πώς ξέφυγε η πυρκαγιά.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Πάστρας, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», έδωσε τα τελευταία νέα για τη φονική φωτιά.
«Όλο το βράδυ παλεύαμε με τις διάσπαρτές εστίες, ενώ το ίδιο θα γίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι έχουν πλέον εξασθενήσει και πνέουν με ένταση 2-3 μποφόρ και υπάρχει και αυξημένη υγρασία που βοηθάει το έργο μας», ανέφερε ο κ, Πάστρας.
«Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις για μια σειρά από λόγους, όπως το ανάγλυφο της περιοχής, το γεγονός ότι η φωτιά έκαιγε μέσα σε χαράδρες με πυκνή βλάστηση, σε δύσβατα μέρη που δεν υπάρχει πρόσβαση από οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιοχές δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν πεζοπόρα τμήματα και σε κάποια άλλα δεν στέλναμε εμείς δυνάμεις γιατί ήταν πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν», τόνισε ο κ. Πάστρας.
Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται η Πυροσβεστική, ότι η φωτιά ξέφυγε και πήρε μεγάλες διαστάσεις, σημείωσε ότι είναι σχετικό πόσο εύκολα μπορεί να περιοριστεί μια φωτιά, η οποία καίει μέσα σε χαράδρα την ώρα που πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 Μποφόρ.
Γιατί «ξέφυγε» το πύρινο μέτωπο
Δύσβατο σημείο, δυνατοί άνεμοι και πλούσια καύσιμη ύλη επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της φωτιάς στην Κορινθία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκο Λαυράνο.
«Κάθε δασική πυρκαγιά δίνει ένα εύλογο χρονικό παράθυρο ώστε να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις. Αυτό είναι γύρω στα 15-20 λεπτά. Από εκεί και πέρα, αν οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αυτό το χρονικό διάστημα μικραίνει. Δηλαδή, υπήρχαν τρεις παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Αυτοί ήταν η τοπογραφία, το δύσβατο δηλαδή της περιοχής, οι δυνατοί άνεμοι με τις ισχυρές ριπές που υπήρχαν και φυσικά η πλούσια καύσιμη ύλη. Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά ήταν σαν ζούγκλα», επισήμανε στην ΕΡΤ.
«Η ανταπόκριση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση, αλλά ήταν τόσο δύσβατο το σημείο και μάλιστα πάρα πολύ επικίνδυνο από την άποψη ότι υπήρχαν απόκρημνες πλαγιές, υπήρχαν κρυφά σημεία, φαράγγια τα οποία ήταν επικίνδυνα και για τους ίδιους μου τους συναδέλφους. Υπήρχε πρόσβαση μόνο από έναν αγροτικό δρόμο, το οποίο ήταν πραγματικά επικίνδυνο να στείλεις τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα δυσκολεύτηκαν πάρα πολύ γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν στοχευμένες, καλές ρίψεις λόγω και του γεωθερμικού φορτίου που είχε αναπτυχθεί αλλά και του έντονου καπνού. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες εξαρχής», εξήγησε ο κ. Λαυράνος.