Ηπειρωτικα Νεα

«Ο Εραστής» του Πίντερ στο Θέατρο Έκφραση

Σύνθετο και απρόβλεπτο ον ο άνθρωπος, δε χωράει εύκολα σε… καλούπια και πολύ συχνά, πέφτει ο ίδιος στις παγίδες που στήνει. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο ο σπουδαίος Άγγλος θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ «χτίζει» την υπόθεση του έργου «Ο Εραστής», που αποτελεί τη νέα παραγωγή του Θεάτρου Έκφραση.
Ερωτικό δράμα «Ο Εραστής», θα κάνει...
επίσημη πρεμιέρα στην πιο ταιριαστή περίσταση, την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, με ώρα έναρξης τις 21.30 και θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Έκφραση (Αραβαντινού 14) για δέκα συνολικά παραστάσεις, οι οποίες θα δίνονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή (ώρα 21.30). Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 16 ετών.
Ο Ρίτσαρντ και η Σάρα, ένα τυπικό ζευγάρι, ζουν απομονωμένοι σε μια εξοχική κατοικία. Είναι ευκατάστατοι. Έχουν ένα υπέροχο, καλόγουστο σπίτι με κήπο. Ο Ρίτσαρντ εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος και η Σάρα είναι η τέλεια σύζυγος. Η ερωτική τους ζωή όμως έχει αρχίσει να εμφανίζει κάποια σημάδια κόπωσης κι έτσι βρίσκουν έναν πρωτότυπο τρόπο για να την τονώσουν: αποφασίζουν, από κοινού, να βρει η Σάρα έναν εραστή τον οποίο να δέχεται στο σπίτι τους όποτε εκείνη επιθυμεί, την ώρα που ο Ρίτσαρντ θα βρίσκεται στο γραφείο του. Τι γίνεται όμως όταν μια τόσο παράτολμη ιδέα που έχει ως στόχο να αναθερμάνει την σχέση τους παίρνει άλλη τροπή;
Οι συντελεστές είναι: Σκηνοθεσία: Κατερίνα Βασιλείου. Σκηνογραφική επιμέλεια – Κοστούμια: Γιάννης Κράβαρης. Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Μπασδάνης. Φωτογραφία: Νίκος Ρούσης. Υπεύθυνος Φωτισμού: Χρήστος Χρήστου. Τρέιλερ: Κωστής Εμμανουηλίδης. Χειρισμός ήχου και φωτισμού : Θανάσης Λανάρης. Υπεύθυνη επικοινωνίας: Σέβη Ευθυμίου. Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι Μίνα Παππά και Πέτρος Χριστακόπουλος. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ το κανονικό και 8 ευρώ το μειωμένο (ανέργων, φοιτητικό, άνω των 65 ετών). Πληροφορίες – κρατήσεις στα τηλέφωνα: 2651554505 και 6907500710.
Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στο ταμείο του Θεάτρου, viva.gr και Sherlock coffee maker


Μία πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος

του Σταύρου Ελ. Καλογιάννη

Το άρθρο 24 του Συντάγματος, που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1975, ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του και έχει συμβάλει αποφασιστικά στη διαφύλαξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας, τα τελευταία σαράντα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με αυτό, το Κράτος υποχρεούται να λαμβάνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Στη Βουλή συζητείταιη αναθεώρηση...
ορισμένων άρθρων του Συντάγματος και τα πολιτικά κόμματα έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας μία πολύ συντηρητική πολιτική, δεν προτείνει τροποποίηση του άρθρου 24. Όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχουν επέλθει πολύ σημαντικές μεταβολές, άγνωστες ή ανύπαρκτες πριν από 40 – 50 χρόνια, που επηρεάζουν ευθέως το περιβάλλον και απαιτούν τη λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων. Για παράδειγμα, η έννοια της αειφορίας είναι μοντέρνα, η κλιματική αλλαγή αλλάζει άρδην τα δεδομένα στη γεωργία, τον τουρισμό, τον σχεδιασμό των πόλεων, τις μεταφορές. Για τους υδάτινους πόρους, επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα. Ορθώς λοιπόν η Νέα Δημοκρατία προτείνει, μεταξύ άλλων, στην πρότασή της για αναθεώρηση του άρθρου 24, τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Όμως, κατά την άποψή μου, πρέπει να γίνει ένα ακόμη βήμα πιο μακριά. Προτείνω να περιληφθεί στο προς αναθεώρηση άρθρο 24 του Συντάγματος και η προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας.

Η γεωργική γηυψηλής παραγωγικότητας προστατεύεται μεν με Νόμο (άρθρο 56 του Ν. 2637/1998, όπως ισχύει), αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία οριοθέτησής της! Στη γη υψηλής παραγωγικότητας απαγορευόταν, αρχικά, η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας πλην της γεωργικής εκμετάλλευσης, εκτός εάν επρόκειτο για στρατιωτικά έργα ή μεγάλα αναπτυξιακά έργα του Δημοσίου. Πολλές φορές όμως, αυτή η γη έχει αλλάξει χρήση, κατά παράβαση της νομοθεσίας και παρά τις εντολές που έχουν κατά καιρούς δοθεί από φωτισμένες ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Επιπλέον, έχουν εκδοθεί νόμοι, η εφαρμογή των οποίων έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στην προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας. Ενδεικτικά αναφέρω τον Ν. 3851/2010, με τον οποίο επιτράπηκε να χωροθετούνται, σε γη αυτής της ποιότητας, εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Ειδικότερα, επιτράπηκε η χωροθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, παρά το γεγονός ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ απαγόρευε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Αυτές οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας αποτελούν σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση, ενώ οδηγούν σε συρρίκνωση, ή οριστική απώλεια, παραγωγικών γεωργικών εκτάσεων.

Γι’ αυτό προτείνωτην προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας, καθώς αποτελεί φυσικό πόρο μη ανανεώσιμο, που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε ανεπάρκεια. Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δοθέντος ότι πρέπει να λογίζεται ως κοινωνικό αγαθό, οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε, όση απέμεινε, στο σύνολό της. Αυτό θα επιτευχθεί με την αναφορά της στο αναθεωρημένο Σύνταγμα.

Παράλληλα, πρέπεινα κινηθεί αμέσως η διαδικασία οριοθέτησής της, βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί προ δεκαετίας περίπου και στη συνέχεια να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Αυτονόητο είναι ότι στην οριοθετημένη, πλέον, γη θα απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης της.

Το μέλλον επιφυλάσσειδυσκολίες και αυτή η γη πρέπει να είναι διαθέσιμη εσαεί. Άλλωστε και η, έστω διστακτική, επιστροφή νέων ανθρώπων στα χωριά, στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, προκείμενου να ασχοληθούν με τη γη των προγόνων τους, συνηγορεί στη διαφύλαξη αυτής της γης υψηλής παραγωγικότητας.Γ. Πρέντζας (ΚΚΕ): Ριζόπουλος, Δημητρίου, Ζάψας και Καχριμάνης στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, όμως η ανεργία δεν λύνεται με επιδότηση των εργοδοτών

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Πρέντζας, σχολιάζοντας την πρόταση του Σπύρου Ριζόπουλου προς τους Γ. Ζάψα και Δ. Δημητρίου για την προγραμματική συμφωνία πάνω σε πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, που θα πάρουν ως παράδειγμα την Δυτική Μακεδονία, έκανε δηλώσεις αναφέροντας:
«Με αφορμή την πρόταση του κ. Ριζόπουλου στους συνυποψήφιους για την Περιφέρεια Ηπείρου κ.Δημητρίουκαι κ.Ζάψα που στηρίζουν όπως και ο νυν περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα έχουμε να κάνουμε το εξής σχόλιο.

Όταν η ανεργία βρίσκεται...
στα ύψη στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Ήπειρο που βρίσκεται στην πρώτη θέση με υψηλό ποσοστό, επιβεβαιώνεται και με στοιχεία ότι τα διάφορα προγράμματα που εφαρμόζονται εδώ και 20 χρόνια επιχορηγώντας με δισεκατομμύρια ευρώ τους εργοδότες προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζόμενων στον ΟΑΕΔ, όχι μόνο δεν δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας αλλά αυτό που έκαναν είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία.

Όσο αφορά τα επιδοτούμενα προγράμματα για να κάνουν οι άνεργοι επιχειρήσεις, λες και έχουμε έλλειψη επιχειρήσεων και όχι αγοραστικής ικανότητας, ούτε αυτά ευδοκίμησαν τόσα χρόνια, αφού πολλές απ’ αυτές κλείνουν μόλις τελειώνει η υποχρέωση του προγράμματος. Εδώ δεν αντέχουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν δεκαετίες, κάτω από το βάρος της επέλασης των μεγαλοκαταστημάτων, της άγριας φοροληστείας, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τους, της αντιλαϊκής πολιτικής γενικότερα.

Εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι σε μια οικονομία που δουλεύει για τα κέρδη των λίγων μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να παρθούν τουλάχιστον μέτρα ανακούφισης για τους άνεργους όπως να δίνεται το επίδομα σε όλους τους άνεργους στο 80% του κατώτατου μισθού, να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος η ανεργία, να υπάρχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μειωθούν τα τιμολόγια για ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο, να απαλλαγούν οι άνεργοι από τα δημοτικά τέλη, να μην γίνει κατάσχεση ή πλειστηριασμός σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου, να δοθεί επιδότηση του ενοικίου 100% από το κράτος στους άνεργους, να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά ανέργων που δεν τα παίρνουν στους παιδικούς σταθμούς, να γίνει διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια και τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο.

Αντίστοιχες προτάσεις έχουν κάνει τόσο στο περιφερειακό συμβούλιο όσο και στα δημοτικά συμβούλια οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ με τα ψ/φ της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΕΠΕΙΡΩΣΗΣ» και απορρίφτηκαν από τις αντίστοιχες πλειοψηφίες τους.

Επίσης το ΚΚΕ κατάθεσε συγκεκριμένη πρόταση νόμου στην Βουλή που περιλάμβανε μέτρα ανακούφισης των ανέργων η οποία απορρίφτηκε από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που υπηρετούν τα κέρδη των λίγων που εκμεταλλεύονται τους πολλούς.

Καλούμε τους άνεργους και όλους αυτούς που αγωνιούν για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους να μην παγιδευτούν στις παγίδες που τους στήνουν, να μην κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους. Δεν τους αξίζει το μέλλον που θέλουν να διαμορφώσουν οι διάφοροι εκπρόσωποι της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Λύση υπάρχει. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ παντού. Να δυναμώσουν τους αγώνες μέσα από τα σωματεία, τις επιτροπές αγώνα, τις επιτροπές ανέργων για να παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειες τους.


Γιώργος Πρέντζας

Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου»


Συνελήφθη 55χρονος που προσπάθησε να εξαπατήσει πολίτες

Συνελήφθη στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 55χρονος αλλοδαπός, ο οποίος την 12 και 13-02-2019 επιχείρησε να εξαπατήσει πολίτες στην πόλη των Ιωαννίνων και να τους αποσπάσει χρηματικά ποσά, με...
τη μέθοδο της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.
Προανάκριση σε εξέλιξη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ζάψας παρουσίασε τους πρώτους 16 υποψηφίους των Ιωαννίνων

«Θέλουμε να βλέπουμε την περιφέρεια Ηπείρου, όχι σαν την τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά σαν μια περιφέρεια με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης» είπε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ζάψας, κάνοντας έτσι έμμεση αλλά σαφή επίθεση στον απερχόμενο Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη.
Παράλληλα δεν απέρριψε την πρόσκληση του Σπύρου Ριζόπουλου να συνεργαστούν οι τρεις παρατάξεις πλην Καχριμάνη, για το σχεδιασμό ενός προγράμματος ενίσχυσης της απασχόλησης στην Ήπειρο και μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτείας. «Λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, δε μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως έχει μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας» τόνισε και δεσμεύτηκε πως ως παράταξη θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Παράλληλα παρουσίασε τους πρώτους 16 υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους στο Νομό Ιωαννίνων.
Οι πρώτοι δεκαέξι υποψήφιοι που παρουσίασε ο Γιώργος Ζάψας είναι οι:...
 1. Αγλαία Ζούκη, ιδιωτ. Υπάλληλος
 2. Νίκος Βράνος, εκπαιδευτικός, Διευθυντής 8ο ΓΕΛ
 3. Κώστας Γιωτάκης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Γενικός Διευθυντής ΔΕΥΑ Ιωαννίνων
 4. Γιάννης Δάφλος, φοιτητής Ιστορικού-Αρχαιολογικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 5. Νίκος Καρατζένης, φιλόλογος-Συγγραφέας
 6. Γεωργία Κυριακάκου, Χημικός, πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου – Κέρκυρας - Λευκάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών
 7. Νίκος Λάκκας, συνταξ/χος Γ/Β Δωδώνη, πρώην Γραμματέας σωματείου εργαζομένων Γ/Β, διετέλεσε μέλος ΚΣ Ρήγα Φεραίου, από Γεροπλάτανο
 8. Παύλος Λιλής Πολιτικός Μηχανικός, υπαλλ. Δήμου Ιωαννιτών, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Τμ. Ηπείρου
 9. Νίκος Μάνθος, Αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ερευνών
 10. Αντώνης Μαυράκος, δημ. Υπάλληλος, πρόεδρος Συλλόγου εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ΓΓ Ομοσπονδίας Συλλόγων εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, μέλος Νομ. Τμ. ΑΔΕΔΥ
 11. Βασίλης Οικονόμου, Ηλ/κός Μηχανικός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Αντ/δρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών ΤΕ Δημοσίων Υπαλλήλων
 12. Άρης Σπέγγος, Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης - Εκπαιδευτής καταδύσεων - Συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων
 13. Γιώργος Σταμάτης, Επιμελητής Α’ Γενικής Ιατρικής στο Κ.Υ. Κόνιτσας
 14. Θεόδωρος Χολέβας, Αρχιτέκτων Μηχανικός
 15. Μανώλης Παπαμιχαήλ, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τμ. Χημείας
 16. Σπύρος Ντάνης, καθηγητής φυσικής Αγωγής, προπονητής Πάλης, Αντιπρόεδρος στο ΠΕΑΚΙ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Ζάψα:

Παρουσιάζουμε σήμερα τους πρώτους υποψηφίους της παράταξής μας για την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και από την έδρα της περιφέρειας θέλουμε να δώσουμε το στίγμα αυτής της παράταξης, έναν οδικό άξονα με βάση τον οποίο θα κινηθούμε.
Όπως αποτυπώνεται σε όλες μας τις δημόσιες τοποθετήσεις, θέλουμε να βλέπουμε την περιφέρεια Ηπείρου, όχι σαν την τελευταία περιφέρεια της Ευρώπης, αλλά σαν μια περιφέρεια με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.
Η Ήπειρος πρέπει μακροπρόθεσμα να κατακτήσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σαν μια σύγχρονη και πρότυπη – γιατί έχει τις δυνατότητες – περιφέρεια, δυνατότητες που δεν τις αξιοποίησαν όσοι τη διοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Η - έστω και με αργό ρυθμό - ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, η εκχώρηση διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων και από τα τομεακά προγράμματα και η συνεχής αναβάθμιση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας, είναι στοιχεία που πρέπει να αξιοποιηθούν με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά μέσα από την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών, και κυρίως μια δημοκρατική και ανοιχτή διαδικασία, σε γνώση όλων και συνεννόηση με όλους τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς.
Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, παρά τα βήματα που έχουν γίνει σε πολλαπλά επίπεδα, ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς ευρύτερες συναινέσεις και αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει και τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως πολλές φορές έχουμε καταγγείλει θεσμικά.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μαζί με όλες τις Επιτροπές του, το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Ταμείο, την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., να είναι εκείνοι που θα χαράσσουν τη στρατηγική της περιφέρειας, όχι να διεκπεραιώνουν τυπικά ζητήματα.
Ο στρατηγικός στόχος της δικής μας παράταξης είναι μακροπρόθεσμος και είναι η δίκαιη ανάπτυξη, με τους όρους που όλοι μαζί θα συναποφασίσουμε και θα θέσουμε.
Αποτελεί σημαντική αναγκαιότητα η εκπόνηση και η υιοθέτηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Επενδύσεων στις μεταφορές στο επίπεδο της Περιφέρειας Ηπείρου το οποίο θα εναρμονίζεται με το Εθνικό Σχέδιο. Προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση των οδικών υποδομών, για τους οποίους έχουμε μιλήσει πολλές φορές  η σύνδεση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, μέσω Ιωαννίνων – Καλαμπάκας - τρένο στην Ήπειρο!
Κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την ανάπτυξη στην Ήπειρο αποτελεί η  τροφοδότησή της με φυσικό αέριο! Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την τροφοδότηση της περιοχής με το φυσικό αέριο αλλά και άμεσα να ωριμάσουμε τις συνθήκες για την υλοποίηση των δικτύων διανομής του στις πόλεις μας. Σε αυτή την κατεύθυνση συμμετέχουμε σε κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσεται και στο επίπεδο των δήμων, όπως αυτή που εκδηλώθηκε από τον δήμο Ιωαννιτών. Αυτά τα ζητήματα είναι πάγια αιτήματα εδώ και χρόνια και πρέπει σε ορατό χρόνο να ικανοποιηθούν.
Στο νέο περιβάλλον που θα κινηθεί πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την θεσμοθέτηση του «Κλεισθένη» και  την εφαρμογή της απλής αναλογικής επιβάλλονται οι συνεργασίες σε κάθε επίπεδο. Αποδεχόμενοι το νέο πλαίσιο η παράταξή μας ιεραρχεί ως σημαντική προτεραιότητα την συνεργασία της με τα Δημοτικά Συμβούλια και τους Δημάρχους των Δήμων της Περιφέρειας.
 Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) θα αποτελέσουν ένα πεδίο συνεργασίας μας με τους Δήμους και ταυτόχρονα αποτελούν μια ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας ποιοτικότερος τρόπος ζωής των πολιτών που θα περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος των καθημερινών μετακινήσεων με εναλλακτικούς τρόπους που δεν θα στηρίζονται αποκλειστικά στο Ι.Χ. αλλά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στο ποδήλατο και στην πεζή μετακίνηση. Τα ΣΒΑΚ πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή για να κάνουμε τις πόλεις μας στην ‘Ήπειρο αειφορικές, ανθρώπινες και φιλικότερες προς όλες τις κοινωνικές ομάδες.   
Από εκεί και πέρα, η ενοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το μεγάλο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, πρέπει και μπορεί να έχει σημαντικότατο ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της Ηπείρου και της πόλης, αλλά και να συμβάλλει καθοριστικά στην σύνδεση του πρωτογενή τομέα με την καινοτομία, που σημαίνει προϊόντα με προστιθέμενη αξία, μικρότερο κόστος παραγωγής και περισσότερα έσοδα στον τόπο.
Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να σχεδιάσουμε για τον Τουρισμό, να δούμε το είδος Τουρισμού που θέλουμε, τι υποδομές και προϋποθέσεις χρειαζόμαστε, πως θα τις αποκτήσουμε και από ποια χρηματοδοτικά μέσα θα συντηρηθούν οι υπάρχουσες.
Η πρότασή μας είναι πιστεύουμε ρεαλιστική και εφικτή, γιατί βασίζεται πάνω από όλα σε όραμα, συνεργασίες, αναζήτηση και προσαρμογή καλών πρακτικών.


«Θα καταπολεμήσουμε μαζί την ανεργία». Συνάντηση του Σπύρου Ριζόπουλου με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.
Ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ίδρυμα και για τα σχέδια της πρυτανικής αρχής. Από την πλευρά του, ο Σπύρος Ριζόπουλος τον ενημέρωσε ότι θα βοηθήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να γίνει το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας. Και του εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο...
πιστεύει ότι το Ίδρυμα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της περιφέρειας και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

«Σήμερα είχαμε τη χαρά δεχθούμε την επίσκεψη του υποψήφιου περιφερειάρχη του κ. Ριζόπουλου στο Πανεπιστήμιο. Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και αναλύσαμε την κατάσταση του ιδρύματος.
Παρουσίασα το εγχείρημα της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, όπως αυτό προκύπτει με τα νέα τμήματα, με το ερευνητικό κέντρο και το αγροδιατροφικό πάρκο.
Συζητήσαμε για τις δυνατότητες συνεργασίας αλλά και τη βοήθεια την οποία χρειάζεται το Πανεπιστήμιο σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην Οικονομία και την Κοινωνία της Ηπείρου.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και με τα 6 ινστιτούτα του ερευνητικού μας κέντρου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια μεγαλύτερη δυνατότητα εμπλοκής στην οικονομία της περιοχής. Όλα αυτά θεωρώ ότι έγιναν κατανοητά από τον κ. Ριζόπουλο και προσδοκούμε σε μία καλή συνεργασία.»

Σπύρος Ριζόπουλος

«Ευχαριστώ τον κ. Πρύτανη που μας δέχθηκε. Όντως είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Μου δόθηκε η δυνατότητα να εξηγήσω συγκεκριμένα πως θέλω να αξιοποιήσω τη χρηματοοικονομική αντίληψη που παράγει το οικονομικό τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να μπορέσω να την ταυτίσω με τις αξίες του πρωτογενούς τομέα.
Δεύτερον για το πως θέλω να αξιοποιήσω τους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής.
Τρίτον για το πως θέλω να στηρίξω το κομμάτι βελτίωσης τεχνολογίας, γιατί καλώς ή κακώς οικονομία χωρίς τεχνολογία για να στηρίξουμε την έρευνα δεν μπορεί να μας καταστήσει ανταγωνιστικούς.
Διέβλεψα μέσα από τη συζήτηση και μια τεράστια ευκαιρία μετάβασης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων -μέσα από την αποκέντρωση που γίνεται- από την αντίληψη ενός κέντρου σχολών, που δεν είχαν καμία σχέση με τον αναπτυξιακό της περιοχής, στη λογική «κουμπώματος» των σχολών με συγκεκριμένες αναπτυξιακές ανάγκες, όπως αυτές μπορούν να προχωρήσουν μέσα από το πλαίσιο της Περιφερειακότητας.
Εξήγησα ότι, κατά την άποψή μου, πρέπει να προβούμε στην αξιοποίηση των αποφοίτων και των τελειοφοίτων καθώς ορισμένες από τις σχολές που τελειώνουν δυστυχώς δεν έχουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Και ζήτησα από τον πρύτανη τη διαμόρφωση ενός προγράμματος δεξιοτήτων στα πλαίσια του Μητρώου Ανέργων Ηπειρωτών (ΜΑΗ) -το οποίο θα διαμορφώσουμε- την επίβλεψη και την οργάνωση του οποίου θα αναθέσουμε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο.
Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε και κάποιους πόρους για να μπορέσει το ίδιο το πανεπιστήμιο, ως οικονομικός πυλώνας, να κάνει φυγή μπροστά. Διότι δεν μπορούμε να λέμε πολύ μεγάλα λόγια όταν για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζητήματα ελλείψεων ενέργειας, ελλείψεις υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού.
Ζητήματα όμως που μπορούν να λυθούν εάν πάνω απ’ όλα καταλάβουμε ότι το 15% της οικονομίας της περιφέρειας είναι, όπως είπε πολύ σωστά ο πρύτανης, το πανεπιστήμιο. Και θα πρέπει να βάλουμε ως στόχο αυτό τον τζίρο να τον διπλασιάσουμε δημιουργώντας θέσεις εργασίας κουμπωμένες, όμως, με τις νέες στρατηγικές της περιφέρειας.
Με λίγα λόγια δεν ψάχνουμε απλά να γεμίσουμε το Πανεπιστήμιο με υπαλλήλους. Ψάχνουμε, αντίστροφα, να αξιοποιήσουμε τον κόσμο που περνάει από εδώ να διοχετευθεί στην αγορά εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, εξήγησα ότι στα μάτια τα δικά μου, τουλάχιστον με τον τρόπο που το αντιλαμβάνομαι, θεωρώ ότι δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ να έχουμε ντε και καλά αγαστές σχέσεις με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Εμείς θέλουμε να είμαστε πρώτοι. Και για συμβεί αυτό πρέπει να δουλέψουμε σωστά. Από εκεί και πέρα, για να είμαστε εμείς πρώτοι πρέπει κάποιος να είναι δεύτερος. Ευγενής άμιλλα αλλά και ανταγωνισμός για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την πρωτιά.
Με πρώτο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα είμαστε και η πρώτη περιφέρεια που θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά την ανεργία.»


Έκθεση φωτογραφίας για τη δράση του ελληνικού στρατού

Έκθεση φωτογραφίας διοργανώνει η 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Η έκθεση θα φιλοξενείται στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων, και ο τίτλος της είναι «Η δράση του Ελληνικού Στρατού στην απελευθέρωση της Ηπείρου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα...
πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00.
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-22:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με 7 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη που είναι τα εξής:...
- Επικύρωση πρακτικών –αποφάσεων 1ης/21-1-2019 συνεδρίασης Π.Σ.
- Έγκριση 1ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2019
- Αναμόρφωση πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας προϋπολογισμού Π. Η. οικ. έτους 2019
- Έγκριση σύναψης σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Πωγωνίου, για διάθεση κατάλληλου προσωπικού για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου
- Έγκριση σύναψης σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ζηρού για διάθεση κατάλληλου προσωπικού για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου
- Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στην Περιφέρεια Ηπείρου με σύμβαση μίσθωσης έργου στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών έργων: «"APPROVE”: AdvancingPublicParticipation and StakeholderEngagement for  the Improvement of renewableenergypolicies (PGI05543), που υλοποιείται το πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος συνεργασίαςINTERREG EUROPE
- Γνωμοδότηση Π.Σ. επί αιτήματος παραχώρησης κατά χρήση έναντι τιμήματος με δημοπρασία, ακινήτου συνολικού εμβαδού 122.381,00 στην περιοχή Βάλτος, Μπόιδα-Μαυρής Ν. Πρέβεζας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1α του Ν.4061/2012, όπως ισχύει.+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS