«Θα καταπολεμήσουμε μαζί την ανεργία». Συνάντηση του Σπύρου Ριζόπουλου με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου και υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.
Ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ίδρυμα και για τα σχέδια της πρυτανικής αρχής. Από την πλευρά του, ο Σπύρος Ριζόπουλος τον ενημέρωσε ότι θα βοηθήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να γίνει το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας. Και του εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο...
πιστεύει ότι το Ίδρυμα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όλης της περιφέρειας και στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις
Τριαντάφυλλος Αλμπάνης

«Σήμερα είχαμε τη χαρά δεχθούμε την επίσκεψη του υποψήφιου περιφερειάρχη του κ. Ριζόπουλου στο Πανεπιστήμιο. Κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και αναλύσαμε την κατάσταση του ιδρύματος.
Παρουσίασα το εγχείρημα της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου, όπως αυτό προκύπτει με τα νέα τμήματα, με το ερευνητικό κέντρο και το αγροδιατροφικό πάρκο.
Συζητήσαμε για τις δυνατότητες συνεργασίας αλλά και τη βοήθεια την οποία χρειάζεται το Πανεπιστήμιο σε επίπεδο Περιφέρειας, ώστε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην Οικονομία και την Κοινωνία της Ηπείρου.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και με τα 6 ινστιτούτα του ερευνητικού μας κέντρου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια μεγαλύτερη δυνατότητα εμπλοκής στην οικονομία της περιοχής. Όλα αυτά θεωρώ ότι έγιναν κατανοητά από τον κ. Ριζόπουλο και προσδοκούμε σε μία καλή συνεργασία.»

Σπύρος Ριζόπουλος

«Ευχαριστώ τον κ. Πρύτανη που μας δέχθηκε. Όντως είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Μου δόθηκε η δυνατότητα να εξηγήσω συγκεκριμένα πως θέλω να αξιοποιήσω τη χρηματοοικονομική αντίληψη που παράγει το οικονομικό τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για να μπορέσω να την ταυτίσω με τις αξίες του πρωτογενούς τομέα.
Δεύτερον για το πως θέλω να αξιοποιήσω τους φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής.
Τρίτον για το πως θέλω να στηρίξω το κομμάτι βελτίωσης τεχνολογίας, γιατί καλώς ή κακώς οικονομία χωρίς τεχνολογία για να στηρίξουμε την έρευνα δεν μπορεί να μας καταστήσει ανταγωνιστικούς.
Διέβλεψα μέσα από τη συζήτηση και μια τεράστια ευκαιρία μετάβασης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων -μέσα από την αποκέντρωση που γίνεται- από την αντίληψη ενός κέντρου σχολών, που δεν είχαν καμία σχέση με τον αναπτυξιακό της περιοχής, στη λογική «κουμπώματος» των σχολών με συγκεκριμένες αναπτυξιακές ανάγκες, όπως αυτές μπορούν να προχωρήσουν μέσα από το πλαίσιο της Περιφερειακότητας.
Εξήγησα ότι, κατά την άποψή μου, πρέπει να προβούμε στην αξιοποίηση των αποφοίτων και των τελειοφοίτων καθώς ορισμένες από τις σχολές που τελειώνουν δυστυχώς δεν έχουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Και ζήτησα από τον πρύτανη τη διαμόρφωση ενός προγράμματος δεξιοτήτων στα πλαίσια του Μητρώου Ανέργων Ηπειρωτών (ΜΑΗ) -το οποίο θα διαμορφώσουμε- την επίβλεψη και την οργάνωση του οποίου θα αναθέσουμε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο.
Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε και κάποιους πόρους για να μπορέσει το ίδιο το πανεπιστήμιο, ως οικονομικός πυλώνας, να κάνει φυγή μπροστά. Διότι δεν μπορούμε να λέμε πολύ μεγάλα λόγια όταν για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχουν ζητήματα ελλείψεων ενέργειας, ελλείψεις υποδομών, ανθρώπινου δυναμικού.
Ζητήματα όμως που μπορούν να λυθούν εάν πάνω απ’ όλα καταλάβουμε ότι το 15% της οικονομίας της περιφέρειας είναι, όπως είπε πολύ σωστά ο πρύτανης, το πανεπιστήμιο. Και θα πρέπει να βάλουμε ως στόχο αυτό τον τζίρο να τον διπλασιάσουμε δημιουργώντας θέσεις εργασίας κουμπωμένες, όμως, με τις νέες στρατηγικές της περιφέρειας.
Με λίγα λόγια δεν ψάχνουμε απλά να γεμίσουμε το Πανεπιστήμιο με υπαλλήλους. Ψάχνουμε, αντίστροφα, να αξιοποιήσουμε τον κόσμο που περνάει από εδώ να διοχετευθεί στην αγορά εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, εξήγησα ότι στα μάτια τα δικά μου, τουλάχιστον με τον τρόπο που το αντιλαμβάνομαι, θεωρώ ότι δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ να έχουμε ντε και καλά αγαστές σχέσεις με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Εμείς θέλουμε να είμαστε πρώτοι. Και για συμβεί αυτό πρέπει να δουλέψουμε σωστά. Από εκεί και πέρα, για να είμαστε εμείς πρώτοι πρέπει κάποιος να είναι δεύτερος. Ευγενής άμιλλα αλλά και ανταγωνισμός για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την πρωτιά.
Με πρώτο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα είμαστε και η πρώτη περιφέρεια που θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά την ανεργία.»


  • Εμφανίσεις: 25

Έκθεση φωτογραφίας για τη δράση του ελληνικού στρατού

Έκθεση φωτογραφίας διοργανώνει η 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Η έκθεση θα φιλοξενείται στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ιωαννίνων, και ο τίτλος της είναι «Η δράση του Ελληνικού Στρατού στην απελευθέρωση της Ηπείρου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα...
πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:00.
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-22:00.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


  • Εμφανίσεις: 28

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου και ώρα 3 το μεσημέρι συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο με 7 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη που είναι τα εξής:...
- Επικύρωση πρακτικών –αποφάσεων 1ης/21-1-2019 συνεδρίασης Π.Σ.
- Έγκριση 1ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2019
- Αναμόρφωση πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας προϋπολογισμού Π. Η. οικ. έτους 2019
- Έγκριση σύναψης σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Πωγωνίου, για διάθεση κατάλληλου προσωπικού για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου
- Έγκριση σύναψης σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ζηρού για διάθεση κατάλληλου προσωπικού για την τεχνική υποστήριξη του Δήμου
- Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στην Περιφέρεια Ηπείρου με σύμβαση μίσθωσης έργου στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών έργων: «"APPROVE”: AdvancingPublicParticipation and StakeholderEngagement for  the Improvement of renewableenergypolicies (PGI05543), που υλοποιείται το πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος συνεργασίαςINTERREG EUROPE
- Γνωμοδότηση Π.Σ. επί αιτήματος παραχώρησης κατά χρήση έναντι τιμήματος με δημοπρασία, ακινήτου συνολικού εμβαδού 122.381,00 στην περιοχή Βάλτος, Μπόιδα-Μαυρής Ν. Πρέβεζας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 1α του Ν.4061/2012, όπως ισχύει.  • Εμφανίσεις: 27

Με το Νίκο Φίλη κόβει βασιλόπιτα η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Ο Νίκος Φίλης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Παιδείας, θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου...
στις 9 το βράδυ, στο κέντρο «ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ» στην Ελεούσα.  • Εμφανίσεις: 30

Ζάεφ: "Είμαι Μακεδόνας, από τη Βόρεια Μακεδονία"

Συνέντευξη στην DW παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Μεταξύ άλλων δηλώνει ότι "είναι Μακεδόνας" και λέει ότι η φιλία με τον Αλέξη Τσίπρα θα κρατήσει "ως το τέλος της ζωής του".

Η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο Μπάχρι Κάνι για το σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της Deutsche Welle στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας, πλέον, Μακεδονίας, εστιάζει ακριβώς σε αυτή τη μετονομασία: «Γεννηθήκατε ως Μακεδόνας, πείτε μου, πώς νιώθετε όταν πρέπει να πείτε σε κάποιον ότι είστε από τη Βόρεια Μακεδονία;» Η απάντηση Ζάεφ είναι η εξής: «Πρώτον, παραμένω Μακεδόνας. Είναι σημαντικό για μένα ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας όπως αισθανόμαστε. Είμαι ένας Μακεδόνας και είμαι ένας Μακεδόνας από τη Βόρεια Μακεδονία. Από ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας, εμείς είμαστε το βόρειο κομμάτι. Υπάρχει ένα νότιο κομμάτι στην Ελλάδα, ένα ανατολικό στη Βουλγαρία, ακόμη και ένα μικρό κομμάτι στην Αλβανία. Έχουμε κάνει έναν γεωγραφικό διαχωρισμό, επομένως αυτή η λύση είναι δίκαιη. Αλλά μιλάω μακεδονικά, είμαι Μακεδόνας".
Απαντώντας σε ερώτηση για τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι ο συμβιβασμός που βρέθηκε με την Ελλάδα ήταν ο καλύτερος δυνατός: "Ούτε υπάρχει καλύτερη λύση, ούτε την πρότεινε κανείς", επισημαίνει. "Η αντιπολίτευση δεν πρόσφερε λύση, με προσέβαλαν με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς για πολιτικούς λόγους, μου επιτέθηκαν, έλεγαν ότι θα αφανιστούμε (ως έθνος). Εδώ, σήμερα, όχι μόνο υπάρχουμε, αλλά και αποτελούμε ένα καλό παράδειγμα για την επίλυση προβλημάτων", επισημαίνει.
Η φιλική σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα
Σε ειδική τελετή στις 12 Φεβρουαρίου ο Ζόραν Ζάεφ ύψωσε τη σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας του
Σε ειδική τελετή στις 12 Φεβρουαρίου ο Ζόραν Ζάεφ ύψωσε τη σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά στο Κοινοβούλιο της χώρας του
Αναφερόμενος στη φιλική σχέση που, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, διατηρεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Ζόραν Ζάεφ επικρίνει για μία ακόμη φορά τη στάση της αντιπολίτευσης- και στις δύο χώρες. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Νομίζω ότι έχουμε χτίσει μία υπέροχη φιλία με τον Αλέξη η οποία θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της ζωής μου. Ελπίζω ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και οι πολίτες της Ελλάδας θα οικοδομήσουν μία τέτοια σχέση. Ελπίζω ότι ακόμη και η αντιπολίτευση στις δύο χώρες θα οικοδομήσει μία τέτοια φιλία, αν και φαίνεται ότι ήδη το έχουν κάνει. Υιοθέτησαν μία παρόμοια, ανεύθυνη προσέγγιση για πολιτικούς λόγους, μόνο και μόνο λόγω των εκλογών- προεδρικές στη χώρα μας, ευρωεκλογές και βουλευτικές στην Ελλάδα. Αν τύχει να αποχωρήσουμε, εγώ και ο Τσίπρας, και ανέλθει στην εξουσία η σημερινή αντιπολίτευση, θα συνεχίσουν να οικοδομούν τη φιλία, γιατί αυτό είναι καλό και για τις δύο χώρες».
Σε επόμενο, πιο στοχευμένο ερώτημα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο Ζόραν Ζάεφ εξηγεί αναλυτικά τη θέση του. Καταρχάς υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, θα παραμείνουν στην εξουσία, αλλά βεβαίως επισημαίνει ότι "οι πολίτες αλλάζουν τις κυβερνήσεις, εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε". Σε κάθε περίπτωση, λέει, δεν έχει "κανένα δίλημμα και κανέναν φόβο ότι κάποιος θα υπαναχωρήσει, εκτός αν δεν σεβαστεί τη συμφωνία καμία από τις δύο πλευρές. Η συμφωνία είναι πολύ συγκεκριμένη και πολύ ειλικρινής. Βλέπετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον όρο Μακεδονία, αλλά εγώ όχι, χρησιμοποιώ τον όρο Βόρεια Μακεδονία και σας διορθώνω, γιατί αυτό είναι το σωστό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί".
Μπάχρι Κάνι 
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
« PREV
NEXT »
  • Εμφανίσεις: 35

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS